Tone de arsenic şi mercur se regăsesc în nămolul toxic din Ungaria / FOTO: RTV
 

Valorile de arsenic şi mercur din nămolul toxic din Ungaria sunt surprinzător de mari. Analiza făcută de Agenţiei de Protecţia Mediului din Austria indică o cantitate de arsenic de 110 mg/kg, de mercur de 1,3 mg/kg şi crom - 660 mg/kg. Raportat la cantitatea totală de noroi roşu emisă în mediu, aceasta înseamnă o cantitate de 50 de tone de arsenic.

Analiza probelor dintr-un canal de apă din oraşul Kolontar indică un conţinut de arsenic 0,25 de miligrame pe litru, adică de 25 de ori mai mare decât limita admisă pentru apa potabilă. Specialiştii Greenpeace susţin că această poluare toxică presupune un risc sporit, pe termen lung, pentru ecosisteme şi pentru apa potabilă.

Arsenicul este toxic pentru plante şi animale şi se poate acumula în organism, iar la oameni poate afecta grav sistemul nervos. Mercurul se acumulează în special în peşti şi poate, ca şi arsenicul, să afecteze sistemul nervos.

În ţara noastră, cel puţin până în acest moment, analiza probelor de apă prelevate în secţiunea Baziaş arată că apa Dunării se situează în limite normale, măsurătorile efectuate din trei în trei ore stabilind că PH-ul se situează în jurul valorii normale de 8,5 unităţi.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a subliniat din nou duminică, la Realitatea TV, faptul că în România, pe Dunăre, nu există un pericol iminent de poluare din pricina catastrofei ecologice produse în Ungaria. "Nu există pericol de contaminare. Viitura poluantă s-a diluat în Dunăre şi, conform calculelor făcute de specialişti, la intrarea ei în România, apa va avea un nivel al ph-ului în limite normale şi va fi comestibilă. Oricum, toate autorităţile sunt pregătite, prelevăm probe de apă din Dunăre din patru în patru ore, iar mâine (luni - n.r.) este posibil să avem şi o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă", a declarat Borbely.

Potrivit informaţiilor de la Ministrul Mediului, unda de viitură din Ungaria va ajunge în România, cel mai devreme luni la prânz.

Riscul unei noi deversări de reziduuri toxice în Ungaria a scăzut

Fisura din zidul batalului de la fabrica de aluminiu din Ungaria, care a provocat cel mai grav dezastru ecologic din istoria ţării, nu s-a mărit, iar riscurile unei noi deversări de reziduuri toxice au scăzut, a declarat duminică şeful serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, Tibor Dobson.

"Fisura din partea de nord a batalului s-a stabilizat, sunt în curs reparaţii şi nu am detectat noi fisuri", a spus Dobson, subliniind că un nou dig este în curs de construcţie la Kolontar. Fundaţia a fost săpată sâmbătă, iar duminică zeci de muncitori lucrau la extinderea şi ridicarea digului, a afirmat el, precizând că vremea frumoasă ajută la desfăşurarea lucrărilor.

Sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban a avertizat că batalul fabricii prezintă noi fisuri, ceea ce va duce, probabil, la prăbuşirea zidului său şi la o nouă deversare. În aceste condiţii, toţi locuitorii din satul Kolontar au fost evacuaţi, a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciilor de urgenţă din zonă, Gyorgy Tottos. Pe lângă locuitorii din Kolontar, 500 de persoane din satul Devecser şi 16 familii din Somlovasarhely au fost evacuate.

Mâlul contaminat cu reziduuri toxice a inundat, luni, Kolontar şi alte două sate, după ce batalul fabricii de aluminiu a cedat. Dezastrul ecologic s-a soldat cu moartea a şapte persoane şi rănirea altor peste 100, au anunţat autorităţile.

Fluxul de reziduuri toxice a ajuns joi în Dunăre, unde a provocat moartea a numeroşi peşti.