Spirulina, alga minune si produse pe baza de alge
Microalgele precum chlorella şi spirulina (Spirulina platensis), conţin mai multă clorofilă decît orice alte alimente. Conţinutul lor de clorofilă poate fi chiar mai mult decît dublat, dacă se adoptă unele condiţii speciale de cultivare. Plantele acvatice enumerate mai sus sunt cele mai acceptate şi cunoscute dintre toate microalgele cunoscute de specialişti.
Avînd formă spiralată şi culori ce variază între verde închis şi verde-albăstrui, acestea au dimensiuni măsurabile în microni. Se pare că ele ar fi fost primele forme de viaţă pe Terra. De pildă, în spirulină putem descoperi trei miliarde şi jumătate de ani din existenţa planetei noastre, codificaţi în acizii săi nucleici – ADN şi ARN. În acelaşi timp, toate microalgele furnizează respiraţia proaspătă originară, care a condus la dezvoltarea vieţii pe pămînt. Au existat perioade în istoria omenirii cand mulţi au trebuit să se întoarcă la aceste forme primare de viaţă, ca suport nutritiv de supravieţuire.
Microalgele se află undeva la hotarul dintre regnul vegetal şi cel animal, oferind avantaje nutritive unice. În stare deshidratată, pe lîngă clorofilă, în microalge mai găsim şi o bogată sursă de proteine, beta-caroten şi acizi nucleici, elemente pe care le conţin, de altfel, orice alte alimente, din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN şi ADN din microalge, mai ales din Spirulina platensis, justifică încrederea specialiştilor în calităţile de regenerare celulară şi încetinirea proceselor de îmbătrînire.
În general, spirulina are efecte de întreţinere şi tonifiere, fiind utilă pentru tratarea unor deficienţe, dar, totodata, oferă o acţiune de "curăţare" a organismului. Cei cu un organism slăbit, sau care asimilează greu hrana, o pot folosi, datorită proprietăţii de a fi uşor digerată şi absorbită în organism. O mare parte din proteinele sale se găsesc sub formă de biliproteină, care este "predigerată" chiar de către spirulină. O mare parte din carbohidraţii săi sunt desfăcuţi în ramnoză, iar o parte mai mică (dar importantă) în glicogen. Acestea furnizează organismului energie foarte curand după ingerarea lor. Cei care exagerează cu consumul de proteine animale – care nu se asimilează şi devin o povară pentru corp – vor putea să beneficieze mai mult de aportul de proteine speciale ale spirulinei. În general, bolnavii supraponderali, hipoglicemici, diabetici, canceroşi, artritici, sau cu alte afecţiuni similare, pot avea un ajutor preţios în spirulină. Consumul zilnic a 10-15 g dintr-o astfel de proteină devine satisfacător pentru organism, putand înlocui, în cea mai mare proporţie, proteinele animale. Un rol important îl joacă spirulina în alimentaţia unui bolnav cu severă afectare a ficatului rezultată din consumul exagerat de alcool sau alimente cu efect distructiv asupra nutrienţilor. Spirulina protejează rinichii împotriva efectelor unor medicamente foarte puternice.
Conform principiilor nutriţiei şi dietoterapiei chineze tradiţionale, spirulina are următoarele proprietăţi: mireasmă uşor sărată, energie răcoroasă, creşte secreţia de fluide de tip Yin, foarte nutritivă, detoxifiantă a rinichilor şi ficatului, îmbunătăţeşte calitatea sîngelui, curăţă vasele arteriale, inhibă dezvoltarea fungiilor, bacteriilor şi fermenţilor.
Spirulina este folosită în tratamentul anemiei, hepatitelor, gastritelor şi altor procese inflamatorii, al diabetului zaharat dar şi hipoglicemiei, obezităţii, malnutriţiei, în tonifierea pielii şi în afecţiuni cronice ale pielii, îmbunătăţeşte imunitatea. Este contraindicată pentru bolnavii cu edeme (care reţin apa) sau blocaje ale fluidelor ce irigă abdomenul inferior. De remarcat efectul inhibitor în formarea cancerului de colon, datorită prezenţei pigmentului albastru de phycocianină (o biliproteină). Sunt puţine alimentele care au pigmenţi albaştri. Aceştia – existenţi în spirulină – au efecte astringente şi de remisie a inflamaţiilor. Tot phycocianina este responsabilă de acumularea de aminoacizi în creier, pentru formarea neurotransmiţătorilor, ceea ce măreşte capacităţile mentale ale individului. Conţinutul bogat în acid gama-linoleic (AGL), ca şi de prostaglandină, face din spirulină un factor de sporire a imunităţii demn de luat în seamă, mai ales de către persoanele care duc lipsă de AGL.
O observaţie interesantă: peretele celular al spirulinei este compus din mucopolizaharide (MPZ) – nişte zaharuri complexe intercalate cu zaharuri simple, aminoacizi şi, uneori, cu proteine. Acestea sînt complet digerabile, putand înlocui cu succes alte vegetale, seminţe sau chiar alge care conţin greu digerabila celuloză. În plus, MPZ sunt creditate cu capacitatea de a întări ţesuturile corpului uman, făcîndu-le mai elastice şi mai rezistente, avînd şi un efect puternic antiinflamator. Acestea pot veni în ajutorul persoanelor cu activităţi fizice intense, precum şi vîrstnicilor. MPZ sînt utilizate şi pentru întărirea ţesuturilor inimii şi împotriva deprecierii arterelor, putînd proteja sistemul vascular prin reducerea grăsimilor din conţinutul sangelui.
- Spirulina contine de 20 x mai mult fier (83.80 mg/100 g)-ca in spanac (4.1 mg/100 g),
- de 12 x mai mult fier (83.8 mg/100g)-ca in ficatul de vita (6.5 mg/100 g),
- de 25 x mai multa vitamina B 12 (160 mcg/100g)-ca in ficatul de vita (6.5 mcg/100 g),
- de 29 x mai multa Beta-Caroten (246 mg/100 g)-ca in morcovi (8.4 mg/100 g),
- de 3 x mai multi Acizi grasi polinesaturati (1340 mg)-ca in primula de seara,
- Spirulina cu o digestibilitate de 85 % - 95 % - fata de carnea de vita cu 20 %,
- de 3 x mai multa proteina vegetala 67 %-ca in proteina de vita 21,3 %,
Spirulina este foarte bogata in proteine: in 100 g de spirulina se gasesc 60-70 g de celule, adica de trei ori mai mult decat in aceeasi cantitate de carne de porc, de 2 ori mai mult decat in carnea de vita si peste si cu 50% mai mult decat in soia. Organismul uman prelucreaza foarte usor celulele de spirulina, cantitatea absorbita atingand 65-80%, in timp ce. de exemplu, proteinele din boabele de soia ajung in organism in proportie de numai 40%. In plus, spirulina contine si 18 tipuri de aminoacizi, dintre care 8 esentiali, adica indispensabili organismului. Continutul in minerale si oligoelemente al algelor este printre cele mai ridicate din lumea vie de pe Pamant. Spirulina contine fier, calciu, natriu, potasiu, cupru, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu si, intr-o cantitate foarte mare, iod. Algele, printre care si algele verzi-albastrui, contin in cantitati mari numeroase vitamine: toate vitaminele complexului B, vitamina C si E. Sunt o sursa naturala de vitamina A. Mai contin acizi nucleici (ARN si ADN), acizi grasi nesaturati (acid linoleic), colinesteroza, algina, polioze, manitol, clorofila, fenol, enzi-me si multe alte substante bio-logic-active.
Algele contin mari cantitati de iod si potasiu si de aceea sunt recomandate persoanelor care utilizeaza preparate diuretice. Datorita continutului crescut in iod, contribuie si la functionarea optima a proceselor metabolice. Anumite cazuri de hipofunctie tiroidiana pot fi tratate cu ajutorul consumului de alge. In forma organica complexa, algele contin si fier, de aceea reprezinta o sursa naturala de suplimentare a fierului in organism. Se stie ca, la copii, carenta de fier poate provoca frecvent modificari care influenteaza si capacitatea psihica, in urma studiilor efectuate pe sportivi, s-a descoperit ca majoritatea acestora prezinta carente de fier, algele reprezentand un excelent supliment alimentar. Exista mai multe specii de spirulina. Unele alge marine au un continut ridicat de polioza, datorita caruia diminueaza efectele nocive ale radiatiilor asupra celulelor. De asemenea, accelereaza inmultirea celulelor din maduva osoasa si cresc imunitatea organismului. Spirulina are un continut ridicat de acid linoleic. Aceasta substanta ajuta la formarea prostaglandinelor. Prostaglandinele regleaza tensiunea arteriala, favorizeaza inmultirea celulelor, previn si amelioreaza diferitele procese inflamatorii, afectiunile cardiovasculare si diabetul zaharat. Enzimele si substantele active din spirulina accelereaza vindecarea traumatismelor si metabolismul pielii, previn aparitia fisurilor epidermice. Clorofila este un regenerant excelent, cu efect dezinfectant si antibacterian. Toate acestea au indreptat atentia medicilor si biochimistilor asupra algelor. Exista mai multe specii de spirulina. Unele alge marine au un continut ridicat de polioza, datorita caruia diminueaza efectele nocive ale radiatiilor asupra celulelor. De asemenea, accelereaza inmultirea celulelor din maduva osoasa si cresc imunitatea organismului. Spirulina are un continut ridicat de acid linoleic. Aceasta substanta ajuta la formarea prostaglandinelor. Prostaglandinele regleaza tensiunea arteriala, favorizeaza inmultirea celulelor, previn si amelioreaza diferitele procese inflamatorii, afectiunile cardiovasculare si diabetul zaharat. Enzimele si substantele active din spirulina accelereaza vindecarea traumatismelor si metabolismul pielii, previn aparitia fisurilor epidermice. Clorofila este un regenerant excelent, cu efect dezinfectant si antibacterian. Toate acestea au indreptat atentia medicilor si biochimistilor asupra algelor. Au fost demarate numeroase cercetari in Statele Unite, Japonia, Franta si Anglia, pentru a se studia si alte efecte ale algelor. Aceste cercetari au avut rezultate deosebite, in special in ceea ce priveste profilaxia si terapia virozelor. S-a demonstrat eficacitatea algelor in cazul infectiilor cu diverse tipuri de virus herpetic, cu virusul gripal A si cu virusul HIV 1 (agentul etiologic al SIDA). Mai recent, in India, s-au studiat efectele profilactice si terapeutice ale spirulinei asupra degenerarii maligne a mucoasei bucale. Pe parcursul acestui program de cercetare s-a demonstrat eficacitatea deplina a elementelor componente ale algelor. Printre altele, a devenit o certitudine faptul ca algele fortifica sistemul imunitar si contribuie in mare masura la legarea radicalilor liberi. Din aceasta cauza, in prezent medicii utilizeaza din ce in ce mai frecvent spirulina si pentru tratamentul adjuvant al unor boli maligne. O altenativa la detoxifierea si revitalizarea organismului printr-o alimentatie echilibrata este folosirea unor suplimente nutritive care sa fie special create pentru asta.