Originar din Persia antica, spanacul are o istorie impresionanta.

În secolul al VII-lea, regele Nepalului l-a trimis în China drept cadou. În secolul al XI-lea, a fost introdus în Spania de mauri, iar în Anglia era cunoscut ca „leguma spaniola”. În secolul al XVI-lea, spanacul era mult apreciat la curtea regelui Frantei.
La sfarsitul primei jumatati a secolului trecut, spanacul devenise deja celebru datorita personajului Popeye, creat de desenatorul E. C. Segar. Înrudit cu sfecla, spanacul contine foarte mult acid folic, o vitamina din grupa B (vitamina B9), care este solubila în apa si care este foarte importanta pentru mentinerea echilibrului psihic. De altfel, chiar numele acestei vitamine – „acid folic” – provine de la cuvantul latinesc „folium”, care înseamna frunza, deoarece acidul folic este prezent mai ales în legumele verzi, cum este spanacul.
O portie de spanac în fiecare zi este benefica pentru eliminarea starilor depresive. În plus, spanacul s-a dovedit a fi un excelent neuroprotector. Consumul constant de spanac crud, sub forma de salata sau gatit conduce la îmbunatatirea functiilor cerebrale.
Alaturi de salata verde, urzici sau andive, spanacul este un remediu aliment deosebit de eficient în caz de astenie, avand, în primul rand, proprietati remineralizante de mare valoare. La fiecare salata pe care o mancati, adaugati si spanac, pentru ca, spun specialistii, are mult magneziu, element ce "tine la distanta" diabetul. Magneziul este esential pentru multe dintre procesele care se petrec la nivelul celulelor, iar recent, s‑a descoperit ca previne diabetul. Studiile au demonstrat ca spanacul scade riscul aparitiei diabetului de tip II.
Spanacul contine saruri minerale, oligoelemente si vitamine. Este remineralizant, antianemic si un calmant deosebit al sistemului cardiac. Este recomandat în anemii, convalescenta, rahitism, astenie fizica si nervoasa. De aceea este indicata folosirea lui abundenta, în special, la începutul primaverii, cand organismul este slabit si cu mari carente minerale si vitaminice.
Consumul de spanac purifica întregul traiect digestiv. Planta mai este denumita si "matura" cailor digestive, pentru ca înlatura greata, durerile intestinale si constipatia. Cîte 500 ml/zi de suc de spanac vindeca pana si constipatiile cronice. Sucul se obtine trecand spanacul prin masina de tocat carne si alegand zeama. Terciul ramas poate fi utilizat la mancare.
Crude, de preferinta în salata, frunzele spanacului sunt anticancerigene. Un pahar de vin rosu combinat cu un sfert de litru de suc de spanac da rezultate foarte bune în cazul convalescentilor si anemicilor. Un pahar de suc de spanac baut pe stomacul gol, în fiecare dimineata, timp de cateva zile, ajuta la îndepartarea depresiilor fizice si nervoase.
Spanacul este contraindicat bolnavilor de hepatita, reumatism, inflamatii gastrice si intestinale.
Sursa: www.suntsanatos.ro |