OPT NUCI PE ZI va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, aparut în publicatia "American College of Cardiology".
Specialistii citati de BBC News ne sfatuiesc sa consumam nuci mai ales dupa o masa bogata în grasimi animale pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.

Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline
Cercetarea a constat în monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam bogat în grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana.
La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata în grasimi saturate si care, în timp, favorizeaza întarirea arterelor si mareste riscul unor boli de inima si al atacului vascular cerebral.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.
Trateaza tulburarile de ritm cardiac. consumate dupa fiecare masa, nucile împiedica îngrosarea arterelor si previn bolile de inima
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au prevenit pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.
"Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci înlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important", afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot întinde atunci cand fluxul sanguin se îmbunatateste. Consumul de grasimi întrerupe producerea de oxid nitric de catre "captuseala" arterelor, necesar pentru mentinerea flexibila a vaselor de sange. Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.
Combinati nucile cu legume si paine
Nucile si alunele pot înlocui majoritatea nutrientilor animali în cazul persoanelor vegetariene. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B, fosforul, fierul, cuprul, potasiul si proteinele.
Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, în combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine gama întreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.
sursa: ecolife.ro