css Prima pagina cds css Produse noi cds css Cum comand cds css Oferte Speciale cds css Parteneri cds css Alimentatie cds css Video cds css Spiritualitate cds css Stiri cds css Contact cds
css Cosul de cumparaturi este gol cds
css   cds
sts drs
 

Produse
Carti
Oferte
Aparate
Accesorii
Tratament deparazitar si detoxifiant
Tratament cancer general
Tratament cancer mamar
Tratament cancer de piele
Tratament cancer de prostata
Tratament candidoza
Tratament cerebral
Tratament de col uterin
Tratament colorectal
Tratament energetic
Tratament al epidermei
Tratament esofagian
Tratament gastric
Tratament hepatic
Tratament hipofiza
Tratament limfatic
Tratament laringian
Tratament mamar
Tratament osos
Tratament de prostata
Tratament pulmonar
Tratament renal
Tratament testicular
Tratament sistem imunitar
Vitamine
Celule stem
Produse VitaCrystal
Produse de uz extern
Terapia Gerson
Diete anticancer
Ingrijire personala

css cds
 
 
Euro EUR 4.4834
Dolar SUA USD 3.5031
cad CAD 3.5994
gbp GBP 5.6099
 
csj cdj

css cds
 
Din:
In:
Suma:
Valoare:
 
csj cdj

Efectele biochimice ale prelucrarii termice
 

Compozitia chimica a hranei vii

VALOAREA HRANEI in nutritia animala si umana, este dependenta in majoritate de compozitia sa chimica. Nutrientii esentiali ai mincarii sint proteinele, carbohidratii, grasimile, mineralele si vitaminele. Hormonii si enzimele joaca de asemeni un rol de o anumita importanta. Aplicarea caldurii substantelor vegetale sau animale tinde sa produca schimbari majore in compozitia chimica a acestora.
alimentatie10


ENZIMELE: Prezenta enzimelor determina "viata" mancarii. Enzimele sunt catalizatori produsi de celulele vii ale tesutului vegetal sau animal, cu scopul de a facilita procesele chimice necesare celulelor pentru a-si continua existenta ca forta vie. Cand enzimele unei seminte sunt distruse, samanta si-a pierdut puterea de germinare, si este descrisa ca "moarta". Cu adevarat, statutul de "viu" sau "mort" in toate mancarurile poate fi definit in functie de prezenta enzimelor. Unele din cele mai comune enzime gasite in hrana vie sunt proteaza, lactaza, lipaza, diastaza, catalaza, salolalaza, peroxidaza, aldehidaza, fosfataza si amilaza. Este de retinut ca toate enzimele sunt sensibile la caldura. Cu adevarat, ele sunt distruse la temperaturi care au un efect minor asupra unor minerale si vitamine. Distrugerea enzimelor incepe la circa 118 grade Fahrenheit (48 de grade Celsius), si pana cand temperatura atinge 140 grade F (60 grade C), toate enzimele au fost pierdute. Astfel, chiar si temperaturile relativ scazute folosite in pasteurizarea laptelui sau gatirea altor mancaruri prin cele mai avansate metode de "incalzire minora", distrug toate enzimele disponibile in hrana. Cum toate reactiile chimice din materia vie sunt controlate de enzime, distrugerea enzimelor in timpul procesului de gatire scade calitatea hranei si o face astfel inadecvata sustinerii vietii in organismul uman.

MINERALE SI VITAMINE: De mare importanta in evaluarea gatitului este pierderea de minerale, care are loc in toate cazurile, in proportie mai mare sau mai mica. Multe minerale sunt solubile in apa, si ca atare sunt extrase din hrana in apa pentru gatit, care este in principiu aruncata. Fosforul, calciul, fierul, iodul, sulful, cuprul si mineralele rare sunt cele pierdute de obicei in acest mod. Pierderea totala poate varia de la 5-10% pana la aproape 100%, in functie de mineralul in cauza, natura mancarii care este supusa gatitului, cantitatea de apa prezenta, temperatura si durata procesului de prelucrare termica. Pierderea medie suferita sub metode obisnuite comerciale de preparare a vegetalelor, este in jur de 50% din mineralele prezente initial in hrana. Cand vegetalele sunt gatite superficial cu abur, pierderea este de circa o treime din cea normala. Datorita ustensilelor de gatit fara apa, care distribuie caldura uniform in masa containerului si astfel previne arderea folosind putina apa sau aproape deloc, pierderea este de asemeni redusa. Cand cantitati mari de apa sunt folosite dar servite odata cu hrana, consumatorul primeste mineralele solubile, dar se pare ca anumite minerale sunt alterate de caldura chiar daca nu sunt pierdute. Aceasta se datoreaza schimbarii starii lor fizico-chimice care le face mai putin solubile si deci mai greu de asimilat.

Vitaminele sunt pierdute in procesul gatirii in doua feluri. Unele, cum ar fi carotenul si vitaminele A si C sunt distruse cand enzimele plantei cauzeaza combinatia vitaminei cu oxigenul, astfel inducand oxidarea. Altele nu sunt distruse, dar sunt solubile in apa si astfel "spalate" din mancare. Vitamina D si unele din complexul B, sunt pierdute in acest fel. Cantitatea de caldura necesara alterarii vitaminelor nu este mare. Chiar si aplicarea comparativ scazuta de caldura folosita in pasteurizarea laptelui, distruge majoritatea vitaminei A si suficient (25 pana la 50 %) din vitamina C pentru a elimina calitatile anti-scorbutice ale laptelui. Din grupul vitaminelor B, majoritatea riboflavinei, acidului pantothenic si pyridoxinei, cam jumate din inositol si majoritatea acidului folic si thiaminei sunt pierdute cand hrana este gatita in modul clasic. Ca si in cazul mineralelor, pierderile sunt mai mici (desi semnificative) daca mancarea este prelucrata cu abur. In toate cazurile, cu cat mai putina caldura si cu cat mai scurt timpul de aplicare, cu atat pierderile suferite sunt mai mici.

PROTEINE SI GRASIMI: Gatirea tinde sa coaguleze proteinele din hrana, si cu exceptia albusului de ou, sa le faca astfel mai putin digestibile. Unele dintre aminele senzitive sunt alterate de caldura iar altele sunt distruse. Atat cistina cat si cisteina sunt atat de denaturate de prezenta caldurii si a apei incat, dupa Ragner Berg, ele "devin inutile pentru scopuri nutritive". Cea mai importanta din toate componentele proteinei, lisina, este distrusa de caldura, la fel ca si esentiala glutamina. Alti factori proteici sunt transformati si modificati in forme inferioare, si astfel devin mai putin disponibili utilizarii corpului.

Gatitul altereaza in mod decisiv grasimile si de obicei le face mai putin digestibile. In procesul frigerii, grasimea impregneaza mancarea la nivel microbiologic si o face mai putin disponibila actiunii sucurilor gastrice. Din acest motiv hrana prajita in grasimi este foarte dificil de digerat. Daca temperatura de gatire este suficient de mare, acizii grasi liberi sunt creati, care nu sunt doar dificil de digerat ci chiar otravitori. Cand uleiurile vegetale sufera procesul fierberii sau prajirii, se produce un iritant toxic numit acroleina. In legatura cu acest aspect merita sa mentionam ca acroleina este deseori decrisa ca o posibila cauza a cancerului. Numele sau figureaza in majoritatea listelor de carcinogeni dietari posibili.

SMOALA Formarea de smoala nu poate fi trecuta cu vederea atunci cand consideram efectele gatitului. Smoala se gaseste in fum si arsuri, si se formeaza in orice compus organic supus unei temperaturi ridicate suficient de mult timp. Carena, ouale, cartofii, painea prajita, si alte produse care sunt arse de caldura pana formeaza pete carbonizate in exterior, pot contine smoala. Cafeaua prajita si substitutii de cafea isi deriva aroma din smoala care se formeaza atunci cand boabele de cafea sau cereale sunt prajite. Se stie de multa vreme ca expunerea suficienta la smoala prezenta in arsuri si in fum tinde sa cauzeze cancer. Consumul masiv de smoala in hrana gatita nu este mai putin nociv. Dr Angel Roffo descrie caracteristicile fizice ale smoalei obtinute din prajirea cafelei ca fiind aceleasi ca si cele obtinute din arderea tutunului. Tot el a constatat ca ambele sunt carcinogene atunci cand sunt servite animalelor experimentale. Astfel, consumul de smoala din anumite mancaruri prajite este o cauza majora a cancerului in lumea moderna.

ALTERARI CHIMICE ADITIONALE: Multi alti factori, altii decat cei mentionati deja, pot fi pierduti sau alterati de prezenta temperaturii ridicate. Amidonul este partial hidrolizat de caldura, si zaharurile solubile si dextrina sunt polimerizate intr-o anumita masura. Substantele peptice sunt de asemeni afectate si se descompun in timpul gatirii. Compusul "anti-paralizie" descoperit in caimac de catre Wulzen si Wagtendonk de la Oregon State College, este distrus de fierbere sau pasteurizare. "Factorul-filtrabil" din anumite vegetale, care controleaza procesul de imbatranire al corpului este foarte usor distrus de fierbere, sustin Morgan si Simms. Anumiti hormoni, inclusiv cei pentru cortexul adrenal, care au fost folositi cu succes in imbunatatirea sanatatii animalelor, sunt termolabili si sunt distrusi de temperaturile relativ moderate de pasteurizare a laptelui. Alte substante activatoare care nu au fost inca izolate chimic si studiate, pot fi sau nu distruse de caldura. Este posibil ca simpla alterare fizico-chimica a starii hranei prin utilizarea caldurii sa fie suficienta pentru a cauza anumite efecte adverse rezultate din consumul acelei substante. Se stie ca punctul de toleranta al atat mineralelor cat si vitaminelor asa cum se gasesc ele in mancarea cruda este mult mai mare decat in cazul in care aceste substante sunt administrate in forma purificata. Efectele mineralelor purificate si al vitaminelor sintetice arata asta foarte clar. Mineralele si vitaminele trebuie sa se gaseasca intr-o combinatie organica cu alti nutrienti daca se pune problema sa fie utilizate eficient de catre corp. Cu rare exceptii, trebuie sa ne bazam pe plante pentru a sintetiza aceste minerale din pamant, in combinatii care sunt in intregime non-toxice. Astfel de combinatii raman non-toxice cand sunt transferate animalului, ca lapte, oua, sau carne. Totusi, in prezenta caldurii, anumiti nutrienti sunt distrusi si astfel delicatul echilibru chimic este distrus. Se stie ca in cazul proteinelor, modificarea structurii lor complexe face ca anumiti factori sa fie indisponibili corpului. Chiar si calciul, desi nu este pierdut prin prelucrare termica, devine mai greu asimilabil, dupa cum au aratat nutritionistii in legatura cu pasteurizarea laptelui. Este deci posibil ca multe alte minerale, si poate vitamine si alti factori sa fie de asemeni alterati intr-o forma nedisponibila sau chiar toxica pentru corp, pe masura ce combinatiile chimice sunt distruse de caldura.

SISTEMUL IMUNITAR: Dovada efectelor asupra sistemului imunitar este fenomenul de leucocitoza, o crestere in numarul de celule albe din sange, care urmeaza exclusiv consumul de mancare gatita. Biologistii numesc asta "leucocitoza digestiva" si o considera o reactie normala a procesului digestiv. Totusi, Dr Paul Koukhakoff de la Institutul de Chimie Clinica din Lausanne, Elvetia, a facut circa 300 de experimente amanuntite, care indica faptul ca leucocitoza este specifica ingerarii de substante gatite, si nu apare niciodata in urma consumului de hrana vie. In raportul sau la Primul Congres International de Microbiologie din 1930, Dr Kouchakoff a aratat ca leucocitoza temporara urmeza consumului de substante incalzite la circa 83-87 grade Celsius. Daca anumite mancaruri crude sunt adaugate preparatelor gatite, leucocitoza este evitata, totusi daca preparatele gatite sunt prelucrate la peste 100 grade Celsius, nici o cantitate de mancare cruda nu mai poate stopa aparitia leucocitozei. Similar, cand produse prelucrate termic au fost de asemeni supuse proceselor complexe din industria alimentara, leucocitoza nu putea fi evitata. In acest caz, nu avea loc doar a crestere a cantitatii de celule albe, ci si o modificare a proportiei dintre diferitele tipuri de celule albe. In medicina, cresterea numarului de celule albe corelata cu modificarea procentajului relativ intre diferitele tipuri de celule albe, indica faptul ca in organism se desfasoara un proces de boala. In cazul bolilor infectioase sau atunci cind substante straine toxice sunt introduse in corp, aceste modificari ale sistemului imunitar au loc intotdeauna. Exista motive pentru a considera ca "leucocitoza digestiva" care urmeaza consumului de produse prelucrate termic indica faptul ca si chimicalele sau combinatia de chimicale din alimente devine toxica sub influenta caldurii, iar gradul de toxicitate creste odata cu temperatura de prelucrare.

CONCLUZIE: Nutritionistul european, Prof Zigelmayer ilustreaza perfect schimbarile biochimice totale pe care le produce caldura in hrana, cu aceste cuvinte: "Este o certitudine faptul ca gatitul atereaza starea coloidala a hranei: descompune compusii moleculari complecsi, altereaza structura si tensiunea de suprafata a moleculelor, gradul de dispersie, tensiunea osmotica, gradul de dilutie, dispersia coloizilor moleculari (?) , capacitatea de retinere aapei si calitatile hidrofobe ale coloizilor, altereaza viscozitatea si reduce gradientul de energie... Starea cruda asigura mentinerea substantelor din hrana, previne alterarea proteinelor, prezerva sarurile minerale originale in concentratie optima... Cu cat energiile din hrana sunt mentinute in compusii si echilibrul original, cu atat mai puternic efectul total si eficienta."

Este clar ca toate produsele procesate termic sufera schimbari importante in compozitia chimica. Isi pierd o parte din continutul de vitamine si minerale, proteinele sunt partial distruse si alterate in forme mai putin digerabile si hranitoare; grasimile devin mai greu digerabile si asimilabile si cateodata toxice. Amidonul si zaharurile sunt alterate intr-o anumita masura. Hrana pierde tot continutul enzimatic, factorii "filtrabili", chimicalele vitalizante; combinatiile organice de minerale si agenti catalitici sunt distruse si alterate, si pot deveni toxice. Reactiile complete care au loc sunt extrem de multe, cum s-a vazut, si este de o importanta majora in stiinta nutritiei, determinarea intr-o anumita masura a valorii, practic a tuturor mincarurilor cunoscute.

Citat din cartea “Elixirul Vietii” de Arnold De Vries

sursa: romaniaraw.ro

Vezi toate stirile din categoria Despre Nutritie
css cds
Cauta
csj cdj

Despre Nutritie
Dieta de slabit pe baza de carne
Mancarea de la KFC
Grupe de alimente
Plante medicinale
Index alfabetic al afectiunilor care se trateaza cu ajutorul plantelor medicinale
Stiri de ultima ora
Un nou remediu impotriva gripei
Viitura toxica din Ungaria ajunge azi in Romania
Namolul toxic care vine din Ungaria contine tone de arsenic si mercur
Catastrofa din Ungaria, mai grava decat scurgerea de cianuri de la Baia Mare
E-urile ameninta sanatatea
Rolul efortului fizic in diabetul zaharat
Terapia Gerson
Terapia Gerson
Dr.Max Gerson - O metoda naturala eficienta pentru tratarea cancerului
Vremea vindecarii. Un triumf asupra cancerului. Terapia viitorului
Tratament cancer
Tratarea cancerului cu regimul Oshawa
Tratarea cancerului cu regimul Oshawa
Noutati in tratamentul cancerului
15 motive principale care justifica puritatea Zeolitului lichid imbunatatit cu DHQ
UNEORI E BINE SA TE INDOIESTI, SA GANDESTI TU PENTRU TINE !
Tratamentul cancerului
Tratament cancer - apa saracita in deuteriu
Administrare Apa saracita in deuteriu
LINK-uri utile
ANPC
cs
  arrow   Cum comand   arrow   Oferte Speciale   arrow   Spiritualitate   arrow   Parteneri   arrow   Video   arrow   Alimentatie
cd

Disclaimer
 

Copyright © tratamentcancer.ro 2009-2014. Toate drepturile rezervate

Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Medicamentele naturiste sunt omologate ca suplimenti alimentari prin conventie/legsilatie internationala si nationala. Suplimentele alimentare se elibereaza fara reteta si nu au rolul sa inlocuiasca tratamentul medical de specialitate. Rezultatele pot fi diferite functie de mai multi factori cum ar fi raspunsul organismului, gradul afectiunii, modul in care este inteles si aplicat principiul holistic de tratament, cu cele trei paliere: tratamentul, regimul alimentar si mentalul. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Tratamentcancer.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.

 
csj   cdj
 
Infiintare firma   detoxifiere si deparazitare   Zeolit   Ekilibrium - Produse naturiste superioare   zeoliti   Dr. Hulda Clark